Kan ik niet beter over de genocidezaak tegen Israël schrijven, of de Houthi’s en de scheepvaart door de Rode Zee? Ja dat is zonder meer aanzienlijk gewichtiger dan de Iraanse kaping van een olietanker in de Golf van Oman. Maar over Gaza en over de Houthi’s en Rode Zee wordt al heel veel geschreven, nu nog meer met de Amerikaans-Britse aanvallen op Houthi-doelen in Jemen, en ik ga er zeker ook nog over schrijven want bij die aanvallen zal het wel niet blijven. En deze tanker verdient ook vermelding.
De tanker heet St Nikolas en was met een lading Iraakse olie uit Basra onderweg naar Turkije (St Nikolas komt natuurlijk eigenlijk uit Turkije, maarja) toen hij donderdagochtend 11 januari werd gekaapt. Niet door de Revolutionaire Garde die doorgaans dergelijke klussen uitvoert maar door de Iraanse marine, zo meldde de Iraanse staatstelevisie, en op bevel van de Iraanse rechter.
De Golf van Oman ligt zo goed als binnen het bereik van de Houthi’s en de Houthi’s worden bewapend door Iran, maar de Houthi-terreur tegen de scheepvaart in de belangrijkste doorvaarroute naar Europa heeft niets met deze kaping te maken. Het is puur Iraanse wraak op Amerika.
De St Nikolas vaart onder de vlag van de Marshalleilanden en is het eigendom van Empire Navigation dat officieel in Griekenland is gevestigd. De Amerikaanse invalshoek stamt uit zijn vorige leven onder de naam Suez Rajan.
Als Suez Rajan vervoerde de tanker in 2022 Iraanse olie naar China – smokkelolie die China met een prettige korting kocht, gebruikmakend van het feit dat de Iraanse olieëxport onder Amerikaanse sancties ligt. Ergens ter hoogte van Singapore bleef het schip ongeveer een jaar liggen tot het onder dwang van de Amerikaanse autoriteiten koers zette richting Texas, waar de olie aan boord uiteindelijk werd overgeladen in een andere tanker die de olie in Houston loste. Uiteindelijk, want Amerikaanse bedrijven wilden er hun vingers niet aan branden uit angst voor Iraanse vergelding.
Op de achtergrond speelde – daarover schreef ik in een eerdere column https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/01/iran-kaapt-een-olietanker-maar-er-is-meer-aan-de-hand-a4163389 – de uitspraak van een Amerikaanse rechtbank in 2018 dat Iran zes miljard dollar moest betalen aan nabestaanden van de slachtoffers van Bin Ladens aanslagen van 9/11. Waarmee Iran niets te maken had, maar dit terzijde. Die nabestaanden waren vervolgens naar de rechter gegaan voor een beslag op de olie van de Suez Rajan. Of de opbrengst van de lading, 83,5 miljoen dollar, ook naar hen is gegaan of in de Amerikaanse staatskas is terechtgekomen, kon ik zo gauw niet vinden. Wel dat de eigenaars, Empire Navigation dus, een boete van 2,4 miljoen dollar hebben moeten betalen als straf voor het smokkelen van Iraanse olie.
Die angst voor Iraanse wraak was volkomen terecht. Zoals het Iraanse regime gijzelaars gebruikt om buitenlanden tot concessies te dwingen, zo kaapt het vaker ook tankers. In verband met de kwestie van de Suez Rajan kaapten de Iraanse autoriteiten vorig jaar april eveneens in de Golf van Oman de Advantage Sweet, met een lading Koeweitse olie met bestemming Houston en een relatie met de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron. Voorzover ik kon vinden https://www.vesseltracker.com/en/Ships/Advantage-Sweet-9587192.html ligt dit schip nog steeds in een Iraanse haven. En nu weer de St Nikolas. Straf voor de Amerikaanse diefstal van de Iraanse olie van vorig jaar, meldden de Iraanse media.
Dit nog: China is Irans beste olieklant (zo’n 10 procent van de totale Chinese olieïmport komt uit Iran), en Teheran is van mening dat het moment nu is gekomen om een hogere prijs af te dwingen. China importeerde vorige maand nog nog ruim 1,1 miljoen vaten per dag maar kennelijk zitten de Iraniërs nu op hun olie.