Zonder beeld is een ramp niet te vatten schreef mijn collega Koert Lindijer (betaalmuur) over rampen die niet of nauwelijks in het nieuws kwamen omdat foto- dan wel televisiecamera’s er niet geraakten.
De aanleiding was de waterramp in het Libische Derna die de eerste dagen zo goed als onzichtbaar was en dus ook nauwelijks hulp losmaakte. Dit in tegenstelling tot de aardbeving die Marokko ongeveer tegelijkertijd trof. Ik trek Koerts stelling door naar oorlogen die grotendeels buiten het zicht woeden. Zoals de oorlog in Jemen, inmiddels acht jaar oud als we de Saoedische interventie van maart 2015 als startpunt nemen, waarschijnlijk honderdduizenden doden en een humanitaire ramp.
Maar er is (relatief) goed nieuws vanuit de stilte: Saoedi-Arabië wil er een eind aan maken. U weet wel, zoek altijd naar de belangen. De Saoedische sterke man, kroonprins Mohammed bin Salman, wil zich voluit richten op de economische ontwikkeling van zijn koninkrijk, weg van de olie. Hij wil buitenlandse investeerders en toeristen. Een niet te winnen oorlog is zonde van het geld en hij kan ook geen regelmatig inslaande raketten gebruiken van de Jemenitische Houthirebellen aan de andere kant van de grens.
Het oorspronkelijke doel van Saoedi-Arabië en zijn coalitie was de Houthirebellen, die in 2014 de hoofdstad Sana’a hadden bezet en de regering ten val gebracht, te ontwapenen en terug te jagen naar hun hartland in het noorden. Maar met de steun van Iran wisten de Houthi’s hun bewind te consolideren; de oude, internationaal erkende regering die door Saoedi-Arabië werd gesteund was verdeeld en machteloos.
Afgelopen april herstelde Saoedi-Arabië na lange onderhandelingen zijn diplomatieke betrekkingen met oude vijand Iran. Het is niet zo moeilijk de Iraans-Saoedische normalisering in verband te brengen met het feit dat er al vele maanden geen raketten meer vanuit Jemen op Saoedisch grondgebied zijn afgeschoten. Intussen is voor het eerst
in die acht jaar een officiële Saoedische delegatie bij de Houthi’s in Sana’a op bezoek geweest en nu ook een Houthi-delegatie in Riad.
Ja, het gaat richting vrede. Maar er zijn nog beren op het pad. Zoals de Verenigde Arabische Emiraten, ooit bondgenoot van de Saoediërs. Zij steunen zuidelijke rebellen in Jemen die voor een onafhankelijk Zuid-Jemen vechten – waarvan Saoedi-Arabië weer niets wil weten. Maar goed, het gaat iets beter.
Lees ook dit artikel.