De enige elektriciteitscentrale van de Gazastrook werkt sinds woensdagmiddag niet meer want de brandstof is op. Dat betekent dat de twee miljoen Gazanen en ziekenhuizen en andere instanties voorzover ze geen zonne-energie hebben nu afhankelijk zijn van generatoren, teminste, als de eigenaar nog wel brandstof heeft. En Israël heeft de brandstoftoevoer afgesloten, net als het water en voedsel en wat de Gazanen ook nodig hebben. Een ,,totaal beleg” van Gaza, noemde de Israëlische minister van Defensie dat maandag, ,,Niets gaat er meer door [..] We vechten tegen menselijke beesten en we handelen dienovereenkomstig”. Hij doelde op Hamas, de machthebbers in de Gazstrook sinds Israël zich er in 2005 uit terugtrok, maar de blokkade is tegen iedereen gericht.
Het beestachtige geweld van Hamas van de afgelopen dagen tegen Israëlische burgers – zeker 1.100 doden - omvat een grote collectie van oorlogsmisdrijven en Israëls recht op zelfverdediging wordt breed gedeeld. Maar mensenrechtenorganisaties waarschuwen tegelijk dat een blokkade van de toevoer van voedsel en stroom voor de burgers in bezet gebied een collectieve straf is en dat is ook een oorlogsmisdrijf. Ook de Europese Buitenlandminister Borrell wees erop dat het blokkeren van voedsel, stroom en water voor een burgerbevolking in strijd is met het internationaal recht. Vooralsnog werden van Europese of Amerikaanse zijde nauwelijks oproepen tot een staakt-het-vuren gehoord.
In de tussentijd zijn hele wijken van Gaza in puin gelegd bij zware Israëlische bombardementen die erop zijn gericht om, zoals premier Netanyahu heeft beloofd, Hamas’ militaire macht ,,te verwoesten”. Daarbij waren woensdag in totaal meer dan duizend doden gevallen, onder wie medewerkers van VN-hulporganisaties, en tienduizenden gewonden. Naar schatting 200.000 mensen waren ontheemd.
,,De dynamiek nu in Gaza is dat de omvang hiervan groter wordt dan vroeger, en zwaarder”, zei dinsdag een Israëlische legerwoordvoerder. ,,Dit is niet de normale, kleine, beperkte Gaza lik-op-stuk”. Hij doelde op de eerdere geweldsrondes tussen het Israëlische leger en Hamas waarbij overigens toch ook veel doden vielen en grote schade
werd aangericht. In 2014 raakten in zo’n conflict 400.000 burgers ontheemd, 20 procent van de bevolking.
En vervolgens is wederopbouw nauwelijks mogelijk door Israëlische beperkingen op de materialen die immers niet voor wapens mogen worden gebruikt.
Een andere legerwoordvoerder zei dat de nadruk bij de lucht aanvallen niet op precisie ligt maar op schade. Dit is de Dahiya-doctrine, genoemd naar een zuidelijke voorstad van Beiroet waar de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah veel invloed had in de oorlog van 2006. Daarbij ging het erom door disproportioneel geweld niet alleen Hezbollahs militaire macht aan te tasten maar ook zijn economische belangen en civiele steun, en Israëls afschrikkingskracht te versterken. De wijk werd voor een groot deel in puin gelegd.
Een woordvoerder van het Internationale Comité van het Rode Kruis twitterde woensdag: ,,Gedurende de donkerste uren van onze aanwezigheid in #Gaza hebben we nooit een scenario voor ogen gehad waarin 2 miljoen burgers mogelijk zouden kunnen leven temidden van zware bombardementen, verstoken van water, voedsel, elektriciteit & medicijnen, Alle maatregelen om zo’n situatie te vermijden zouden onmiddellijk moeten worden getroffen.”
Daarentegen wachten de Gazanen op het grondoffensief waarmee Israëlische leiders hebben gedreigd.